Kliknij, aby wejść do sklepu
POLSKI BUHAJ NUMER 1! SUPERHIT ET
Indeks gPF 169 | PL005451387267

Program hodowlany od kuchni – cz. 1

Przełom roku to dla specjalistów ds. hodowli ze SHiUZ Bydgoszcz zawsze czas wytężonej pracy. Na początku grudnia Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie publikuje wyniki oceny szacowanej wartości hodowlanej buhajów. Nie inaczej było w tym roku, kiedy to 6 grudnia ukazały się najnowsze dane na stronie internetowej Instytutu.

Obliczone przez niezależny instytut indeksy i podindeksy selekcyjne buhajów są następnie analizowane przez nasz zespół ekspertów hodowlanych: Monikę Synakiewicz-Zimnicką, Barbarę Listopad, Bogdana Godlewskiego, Kazimierza Konsowicza, Tomasza Pawłowskiego i Grzegorza Wojtkielewicza wraz z Piotrem Augustyniakiem.

Wymienieni specjaliści na co dzień pracują w oborach hodowlanych w różnych województwach, ale w tym szczególnym czasie jednoczą siły, by wypracować najlepszą ofertę genetyczną. Rozpatrywane są rozpłodniki wycenione po raz pierwszy oraz buhaje już obecne w naszej ofercie. Oczywiście oczkiem w głowie są te urodzone w Polsce, gwarantujące niezależność polskiego programu hodowlanego. Każda kolejna wycena służy także weryfikacji współtworzonego przez naszą Stację Europejskiego Programu Hodowlanego (EBP) i pozwala określić przydatność nasienia importowanego w warunkach hodowli krajowej. Prowadzenie prac hodowlanych w oderwaniu od osiągnięć genetyki europejskiej i światowej nie jest możliwe. Musi się to jednak odbywać w sposób rozważny i bezpieczny, zapewniający jak najlepszy, długofalowy wzrost poziomu genetyki w oborach polskich hodowców i opłacalność produkcji mleka. Gwarancją tego jest opieranie się na wynikach polskiej oceny wartości hodowlanej.

Spotkania odbywają się w trybie hybrydowym - częściowo zdalnie i stacjonarnie, by jak najszybciej ocenić i wdrożyć w życie efekty wielomiesięcznych prac. Na zdjęciu poniżej: Monika Synakiewicz-Zimnicka, główny specjalista ds. hodowli bydła, Piotr Augustyniak, dyrektor operacyjny (w środku), Tomasz Pawłowski, menadżer rejonu.

Już wkrótce przedstawimy Państwu najświeższe wnioski i informacje o nowościach w naszej ofercie. Zachęcamy, by na bieżąco śledzić stronę internetową shiuz.pl i nasze profile na Facebooku i Instagramie.

Scroll to top
1