Kliknij, aby wejść do sklepu
POLSKI BUHAJ NUMER 1! SUPERHIT ET
Indeks gPF 169 | PL005451387267

Projekt “Kujawsko-pomorska wieprzowina z wykorzystaniem białka roślinnego”

25.11.2016 odbyło się podsumowanie warsztatów zrealizowanych w ramach projektu “Kujawsko-Pomorska Wieprzowina produkowana z wykorzystaniem polskiego białka pochodzenia roślinnego”

W ramach projektu pt. “Kujawsko-Pomorska Wieprzowina produkowana z wykorzystaniem polskiego białka pochodzenia roślinnego”, będącego składową Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 w zakresie Sieci na Rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich (SIR), w październiku i listopadzie br. przeprowadzono 5 spotkań warsztatowych poświęconych produkcji wieprzowiny wysokiej jakości. Tematyka tych spotkań obejmowała zarówno charakterystykę rodzimych ras świń, zasady żywienia poprzez tucz polegający na stosowaniu krajowych źródeł białka, a także przetwórstwo oraz zasady wprowadzania nowych produktów na rynek. Warsztaty poruszały zatem cały wachlarz zagadnień typu “od pola do stołu” mając na celu umożliwienie stworzenia sieci wzajemnych powiązań rolników i przedstawicieli branży rolno-spożywczej w zakresie produkcji żywca wieprzowego, przetwórstwa żywności oraz marketingu i dystrybucji, a wszystko to z uwzględnieniem aktualnych wymagań rynku.  

W dniu 25 listopada w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie odbyło się podsumowanie przeprowadzonych warsztatów. Na spotkaniu obecny był Pan Jarosław Sachajko, poseł, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz prelegenci specjalizujący się w obszarach zainteresowania projektu. 

W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele SHiUZ Bydgoszcz: Pan Mariusz Wykrzykowski, członek Zarządu, Pan Piotr Garlicki, główny specjalista ds. hodowli trzody chlewnej i Pan Jan Zabłocki, menadżer rejonu.

Ryszard Kamiński, zastępca dyrektora ds.  rozwoju doradztwa, K-PODR w Minikowie Jarosław Sachajko, poseł, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Scroll to top
1