Slide background
Slide background
Slide background

III Konferencja Hodowców Bydła w Chojnicach

Kolejny raz uczestniczyliśmy wraz z hodowcami bydła i producentami mleka w konferencji zorganizowanej w Chojnicach przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek i Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Hasłem tegorocznej edycji było: "Przez tradycję do nowoczesności". Frekwencja dopisała, a licznie zgromadzeni uczestnicy mogli wysłuchać m.in. interesującej prezentacji nt. działalności Mleczarni Spomlek, którą przedstawił Pan Edward Bajko, prezes Zarządu, oraz obejrzeć film przybliżający pracę poszczególnych zakładów, skalę działalności i jej zasięg.

 

Kolejne wykłady i krótkie prezentacje dotyczyły ważnych i aktualnych kwestii związanych z prowadzeniem gospodarstw: nowych rozwiązań informatycznych do zarządzania stadem, profilaktyki i leczenia chorób krów mlecznych, żywienia, a także zasad zarządzania finansami gospodarstwa.

 

Pani Barbara Listopad, menedżer rejonu SHiUZ Bydgoszcz, przedstawiła hodowcom nowości z naszej oferty, oraz hit ostatniej wyceny: buhaja ARTUS - buhaja kompletnego, będącego efektem pracy hodowlanej Państwa Elżbiety i Tomasza Radziszewskich (Skłody-Przyrusy, gm. Nowe Piekuty, pow. wysokomazowiecki), który trafił do naszej Stacji i przebywa w Centrum EBP w Sztumie.

 

Z dużą przyjemnością nasi specjaliści służyli informacjami o innych buhajach z naszej oferty po grudniowej wycenie 2017. Obok Pani Barbary Listopad, na naszym stoisku do dyspozycji hodowców był Pan Marcin Wrotecki, kierownik rejonu.

 

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za zainteresowanie, organizatorom konferencji za zaproszenie, a przede wszystkim - za bardzo dobry pomysł i świetną organizację spotkania.

 

 

Rozpoczęcie konferencji. Od lewej: Janusz Nalewalski, kierownik PFHBiPM, Damian Kożuch, dyrektor  SM Spomlek Oddział Chojnice Pan Edward Bajko, prezes Zarządu SM Spomlek
dr hab. Wojciech Barański
 dr Marek Balcerak
Barbara Listopad, specjalista ds. hodowli SHiUZ Bydgoszcz  dr Marcin Gołębiewski

na skróty

żywienie i higiena