Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Kolejna mistrzowska sesja SHiUZ Bydgoszcz

9 listopada br. do naszego Centrum Produkcyjnego Programu EBP, mieszczącego się w Olecku (woj. warmińsko-mazurskie) przyjechał Giorgio Soldi – światowej sławy fotograf buhajów i krów. To już drugie spotkanie i niepowtarzalna przyjemność dla naszego zespołu współpracującego przy sesji.

 

Blisko 30 lat za obiektywem - Giorgio Soldi to prawdziwy profesjonalista, specjalizujący w fotografii bydła. Pracuje ze zwierzętami głównie we Francji, Włoszech, trochę w Szwajcarii, Czechach i na Węgrzech, a ostatnio również w Australii. Jak mówi, nie wie jak dużo zdjęć zrobił już w swoim życiu zawodowym, ale statystyka jest po stronie krów – 80% zdjęć poświęcone jest „pięknu krów”, reszta to buhaje.

 

Do SHiUZ Bydgoszcz przyjechał, by zająć się „Panami” bydgoskiej oferty katalogowej. Efekty prac nasi Hodowcy będą mogli ocenić, zapoznając się z katalogiem buhajów SHiUZ Bydgoszcz po wycenie grudniowej. Sesja objęła również córki buhaja BORDER PL005312838358. Wraz z włoskim mistrzem gościliśmy m.in. u Państwa Magdaleny i Roberta Pieńczykowskich (Popowo, gm. Bargłów Kościelny), by sfotografować DIANĘ PL005420247547. 

 

Rozpoczynał swoją karierę w Genetic Centre w Anafi we Włoszech. Buhaje stacjonują tam 6 miesięcy, a kiedy postanowiono zrobić zdjęcia wszystkim, które tam wtedy były, podjął się wyzwania i tak to się zaczęło. Nie miał nauczyciela i te pierwsze zdjęcia robił jako zupełnie niedoświadczony fotograf.

 

„Powstawanie dobrej fotografii to złożony proces i jest wiele czynników, które determinują jakość zdjęcia. Dobre zwierzę, dobrze przygotowane przez zespół - ale również obycie zwierzęcia z kantarem i obecnością ludzi. Istotne jest wybranie dobrego tła i światła. Nie używam lamp błyskowych do zdjęć buhajów. Lampy - tylko do zdjęć krów, aby uniknąć cieni niezależnie od tego, że staram się robić im zdjęcia w pełnym oświetleniu”- mówi Giorgio.

 

Za najtrudniejsze uważa właściwe zorganizowanie ludzi pracujących dookoła, pomagających przy przygotowaniu zwierzęcia oraz jego właściwym ustawianiu.

 

Giorgio Soldi - światowa sława. My cieszymy się z dobrych fotografii i pomocy oraz tego, że gościliśmy jak zawsze pogodnego i lubiącego żarty człowieka. Dziękujemy.

 

Przygotowanie i ustawienie zwierzęcia - wymagający zespołowej pracy i zarazem najtrudniejszy etap wykonania profesjonalnej fotografiiDIANA PL005420247547, o. BORDER PL005312838358. Od prawej: Giorgio Soldi, Bogdan Godlewski, Robert Pieńczykowski. Na pierwszym planie: Marcin Oszczapiński

 

na skróty

żywienie i higiena